Wednesday, December 9, 2009

Topik Menarik....

Merancang anak lelaki

Dr Hamid Arshat memberikan garis panduan berikut:
  1. Makanan yg berasid seperti buah-buahan limau, nanas, mangga, cuka, minuman gas perlu dijauhkan selama dua bulan sebelum mencuba. Makanan laut adalah di galakkan, zat-zat logam kalsium dan magnesium juga di perlukan.
  2. Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri (ovulasi) adalah penting.
  3. Menukarkan cecair faraj kepada beralkali dengan melakukan douching atau basuh faraj dengan sau alat khas. Sebanyak 20ml air bikarbonat dimasukkan ke dalam faraj lebih kurang dua jam sebelum melakukan persetubuhan. Cecair bikarbonat (sodium bicarbonate) boleh dibeli dari farmasi.
  4. Kaedah suntikan benih lelaki (artificial insemination) setelah air mani suami menjalani proses layering atau menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) dan dipilih embrio yang disahkan lelaki untuk dimasukkan ke dalam rahim. namun kedua-dua kaedah tersebut tidak dibolehkan jika hanya untuk tujuan mendapatkan anak lelaki. Tetapi dibolehkan jika kelahiran anak perempuan akan menyebabkan penyakit baka/genatik.

Merancang anak perempuan

Kaedah-kaedah yang digunakan adalah sama dari segi prinsipnya. Ikutilah garis panduan berikut:

  1. Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau, asam, nanas, cuka, air minuman bergas dan lain-lain. Elakkan daripada memakan makanan laut.
  2. Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri (ovulasi).Jangan bersetubuh selama lima hari mulai dari hari ovulasi yang boleh dikesan dengan ujian-ujian kesuburan.
  3. Melakukan douching dengan menggunakan cecair asid dua jam sebelum persetubuhan dilakukan.

Bila boleh tahu?
Ujian Ultrasound pada kebiasaannya boleh mengesan jantina bayi pada usia kandungan antara lima hingga enam bulan. Ia bergantung pada kromosom mana yang bercantum - XY (anak lelaki) XX (anak perempuan).

Info

Ciri-ciri benih lelaki Y lebih cergas dan laju bergerak tetapi cepat mati berbanding dengan benih X yang lambat bergerak tetapi hidup lebih lama. Benih Y lebih tahan dalam cecair yang beralkali sedangkan benih X lebih tahan dalam cecair asid.

Source: Majalah PAMA edisi JAN 2009 m/s 14

No comments:

Post a Comment