Thursday, May 13, 2010

Monthly check -up..

Ok sambungan dari entri sebelumnya...

24 Mac 2010

Kali pertama aku ke klinik kesihatan Senggarang. Semuanya berjalan lancar. Aku daftar pukul 815, pukul 930 dah siap semua. Aku suka!!! Cepat betul dari klinik sebelum ni. Biasa kurang2 3 jam baru settle., kadang2 terlebih. Misi pun semua ramah tamah, baik2 belaka. Ada sessi datang ke rumah lagi. Mereka begitu teruja nak datang rumah aku, katanya rumah baru kan. Nak tengok macam mana? Siap cakap, nak masuk sampai dapur yer dik..huhu. Keputusan check-up hari itu, berat = 64kg, Hb = 11.8, Bp = 120/80, tempoh hamil = 21 minggu 3 hari. Next meeting 21 April 2010.

12 April 2010

Belum sampai dari tarikh yang di janjikan, aku dah ke klinik lagi. Soalnya, malam itu perut aku sakit yang amat sangat. Sampai tak boleh tidur. Paginya pula kepala aku pening, macam nak pitam. Dah muntah2 dua kali, ada juga cirit-birit sikit. So, cik abang aku risau, jadi dia suruh aku ke klinik juga hari itu. Lama juga aku di periksa. Urine test ada sedikit kotor, test yang lain, semuanya normal menurut misi. Mereka agak risau juga, takut ada benda yang tak nampak. So, esok ada misi akan datang ke rumah. Lepas tu 14 April aku kena datang lagi ke klinik. Tekanan darah agak rendah...Hb = 11.2, berat 66kg.

13 April 2010

Seorang misi datang ke rumah. Tekanan darah aku dah kembali normal, 120/70. Alhamdulillah, tapi pening kepala aku masih kuat. Misi minta aku banyak berehat.

14 April 2010.

Aku ke klinik lagi, kerana ada appointment dengan doktor. Doktor scan perut aku, semua nampak ok. Katanya, mungkin aku penat sangat. Sambil dia lihat dua orang anak-anak aku yang ikut masa tu. Semua lasak..siap boleh panjat sana sini. Stress mungkin katanya. Lagipun, masa ni aku tengah sibuk dengan persediaan kenduri housewarming rumah aku. Lain2 semua ok. Berat dah jadi 66.5kg.

12 Mei 2010

Kali ini bila aku sampai, buku aku yang dalam simpanan mereka hilang entah di mana. Dengarnya ada misi datang rumah aku Sabtu sebelumnya, tapi aku tiada di rumah. Mungkin pada misi itu, tapi dia cuti. Sempat bertemu jiran aku yang juga buat check-up hari itu. Aku kena cucuk kancing gigi...huhu rasa sengal2 tangan lepas tu. Hb = 11.1, Bp = 110/70, usia kandungan 28 minggu 2 hari, tinggi rahim 27cm. Problem pada berat 65.5kg, turun 1 kilo dari bulan lepas. Siap misi suruh aku pegi timbang 2 kali...Aku pun tak tahu kenapa, tapi kebelakangan ini, memang selera makan aku kurang. Aku risau juga, rasa macam perut aku ni kecil dari biasa, maksud aku kecil berbanding waktu aku pregnant yang sebelum-sebelum ini. Harap-harap baby dalam perut aku ni sihat hendaknya.....Dia memang aktif terlebih. Aku rasa sama aktif macam Aqil dulu. Bergegar-gegar kadang tu perut aku. Sepertinya dia berlari kesana ke sini..hihi. Hopefully everything is fine.