Wednesday, July 7, 2010

Check-up 7 Julai

Aku baru balik dari check-up. Yee ha!! Hb aku naik akhirnya. Ujian hari ini menunjukkan hb aku 12.3. Alhamdulillah, dah atas 11. Syukur sesangat.Lain2...semua normal. Berat 69.5kg, tekanan darah : 110/70.

Dapat taklimat dari misi. Sekarang ada program teman kamar bersalin. Sebelum ni, hospital BP, memang membenarkan suami temankan isteri semasa di bilik bersalin, tapi lepas tu dah takde. Sekarang di adakan semula, tapi suami dan isteri perlu menghadirkan diri untuk taklimat teman kamar bersalin ni dan dapatkan sijil, serta surak akujanji. Huhu...punyalah susah. Padahal anak kedua dan ketiga dulu, suami aku memang dah temankan aku pun masa di labour room. Yelah, tapi itu bersalin di Jessop Wing, Sheffield. Ini di Batu Pahat, mana sama kan. Midiwfe tu siap suruh SRD gunting sendiri tali pusat Abid, SRD jer yang taknak, takut salah kata dia.

Tapi, dah syarat di sini begitu, terpaksalah ikut kan. Balik jer terus aku call no yang di beri misi untuk buat appointment bagi mengikuti taklimat tersebut...huhu tapinya no not in service lah pulak. Biar betul. Terpasksa aku telefon semula klinik, mintak no yang betul...kot aku salah salin. Sekali kena sound dengan misi...

Saya suruh tepon pukul berapa?? Kan saya cakap petang, pagi biasa orang sana bz. Nanti saya yg kena marah balik ni....

Ha! begitulah ayatnya..haha. Aku pun cakaplah, saja nak try no tu betul tak..haha. Sekali dapatlah no alternatif lain. Siap dia ingatkat sekali lagi, telefon selepas pukul 2. So, hari ni pukul 2 petang keatas nak tepon buat temujanji.....Aku memang nak SRD berada di sisi aku sentiasa seperti yang sebelum2 ni. Tak mahu seperti anak pertama dulu....

Monday, July 5, 2010

Rentetan check-up 20 June

Sesungguhnya malas betul nak update blog ini..huhu. Ini cerita check-up 2 minggu lepas. Lamanya baru aku nak tulis di sini. Hb masih lagi rendah. Naik 0.2 saja dari 10.3. Aku perlu lebih usaha agak hb naik. Misi cadangkan cara paling mudah. Makan ikan bilis banyak2. Makan kena dengan kepala dan taik2 dia sekali..huhu. 

Minggu pertama lepas tu, adalah aku ikut. Tapi lepas tu tidak..huhu. Tapi aku banyakkan makan kerang dan syur hijau. Ubat iodin yg warna coklat tu pun aku makan 4 biji sehari. Ikut pesanan misi juga. Harap2 check-up 7hb nanti hb aku melepasi tahap 11. Kalau tidak misi kata, darah aku akan di ambil banyak untuk di uji..huhu. Tu yang tak mahu tu. 

Aku semakin kerap letih. Kaki pun dah mula bengkak. Tapi aku lihat bengkak sebelah jer..hehe. Cerita lain berkaitan pregnancy kali ni ada di sini.

Hati dan perasaan semakin berdebar. Persiapan rasanya dah siap sepenuhnya. Tapi aku belum kemaskan beg yang perlu di bawa ke hospital. Biasa memang aku siapkan awal. Taku terkocoh-kocoh nanti. Kadang2 rasa risau juga. Baby macam dah kurang aktif. Tapi aku kira masih lebih 10 pergerakan sehari yang kuat. Cuma dia tak berapa aktif seperti sebelumya. Perut dah semakin kecik agaknya. Berat aku pun tak naik banyak kali ni. Dari mula tahu pregnant sampai sekarang, cuma 8.5kg jer naik...huhu. Pinggang dah selalu sakit2. 33 hari sebelum tarikh due date yang doktor beri. Kalau ikut tarikh scan terkahir, kurang 2 hari. Semoga semuanya di permudahkan...Aminn.

Wednesday, June 9, 2010

Check -up hari ini...9 June

Hohoho...kad merah aku sudah ada tanda hijau. Macam mana ni? Risau pulak. Hari ini, kandungan aku dah hampir ke minggu ke 32. Bila di periksa, Hb aku makin turun. Hb hari ini 10.3..aduss! Terus misi lekat pelekat hijau pada buku merah aku, menandakan aku ada anemia. Tulah..selalu sangat terlupa makan ubat coklat tu. 

Berat pun menurun dari yang lepas. Turun 1kg, apa dah jadi ni. Aku rasa selera makan ok jer..huhu. Tapi baby gerak memang laju...boleh kata, hari2 perut aku bergegar...dia seperti bermain bola sepak dalam perut aku. Ligat dan lasak. Ibu harap baby ok yer sayang.

Seperti biasa, aku di nasihatkan makan ubat, banyakkan makan makanan yang mengandungi zat besi yang tinggi sepertia kerang, hati, sayur-sayuran hijau, jus buah-buahan. Aku rasa semua aku suka makan..tapi kenapa ekk hb rendah juga....dah nak dekat ni, risaunya!!!

Nasib ada part yang best. Aku register pukul 7.55 pagi. Dapat no 9. Pukul 8.45 aku dah sampai rumah semula...sungguh efisien misi di klinik Senggarang ni. Aku suka sangat, tak  perlu menunggu berejam2 seperti di klinik sebelum ni.....

Wednesday, June 2, 2010

Check-up 26 Mei dan baby scan 2 Jun

Check-up kali ini nampaknya semuanya semakin baik. Berat aku naik kepada 68kg, tekanan darah ada rendah sikit, tapi still ok, 100/60, Hb misi tak check. Dapat tambahan ubat dan misi dah mula nasihat untuk sediakan semua kelengkapan baby.

Kemudian, pada 2 Jun aku saja gatal pegi buat scan 3D di hospital Pantai. Dapat info dari seorang kawan, kalau nak buat 3D scan di BP ni, kat situ jerlah yg ada. So, aku pujuk SRD bawa aku pergi. Tak sangka, sungguh baik respon darinya...

Sebelum tu, aku dah survey dalam internet, kos untuk buat scan 3D ni, paling murah aku baca, RM60. Ada juga yang mencencah RM180. So purata, dari RM60 hingga RM200 ler. Aku punya pula RM120....so, oklah tu. Nak juga buat 3D scan kan....

Hasilnya.....hehe


Thursday, May 13, 2010

Monthly check -up..

Ok sambungan dari entri sebelumnya...

24 Mac 2010

Kali pertama aku ke klinik kesihatan Senggarang. Semuanya berjalan lancar. Aku daftar pukul 815, pukul 930 dah siap semua. Aku suka!!! Cepat betul dari klinik sebelum ni. Biasa kurang2 3 jam baru settle., kadang2 terlebih. Misi pun semua ramah tamah, baik2 belaka. Ada sessi datang ke rumah lagi. Mereka begitu teruja nak datang rumah aku, katanya rumah baru kan. Nak tengok macam mana? Siap cakap, nak masuk sampai dapur yer dik..huhu. Keputusan check-up hari itu, berat = 64kg, Hb = 11.8, Bp = 120/80, tempoh hamil = 21 minggu 3 hari. Next meeting 21 April 2010.

12 April 2010

Belum sampai dari tarikh yang di janjikan, aku dah ke klinik lagi. Soalnya, malam itu perut aku sakit yang amat sangat. Sampai tak boleh tidur. Paginya pula kepala aku pening, macam nak pitam. Dah muntah2 dua kali, ada juga cirit-birit sikit. So, cik abang aku risau, jadi dia suruh aku ke klinik juga hari itu. Lama juga aku di periksa. Urine test ada sedikit kotor, test yang lain, semuanya normal menurut misi. Mereka agak risau juga, takut ada benda yang tak nampak. So, esok ada misi akan datang ke rumah. Lepas tu 14 April aku kena datang lagi ke klinik. Tekanan darah agak rendah...Hb = 11.2, berat 66kg.

13 April 2010

Seorang misi datang ke rumah. Tekanan darah aku dah kembali normal, 120/70. Alhamdulillah, tapi pening kepala aku masih kuat. Misi minta aku banyak berehat.

14 April 2010.

Aku ke klinik lagi, kerana ada appointment dengan doktor. Doktor scan perut aku, semua nampak ok. Katanya, mungkin aku penat sangat. Sambil dia lihat dua orang anak-anak aku yang ikut masa tu. Semua lasak..siap boleh panjat sana sini. Stress mungkin katanya. Lagipun, masa ni aku tengah sibuk dengan persediaan kenduri housewarming rumah aku. Lain2 semua ok. Berat dah jadi 66.5kg.

12 Mei 2010

Kali ini bila aku sampai, buku aku yang dalam simpanan mereka hilang entah di mana. Dengarnya ada misi datang rumah aku Sabtu sebelumnya, tapi aku tiada di rumah. Mungkin pada misi itu, tapi dia cuti. Sempat bertemu jiran aku yang juga buat check-up hari itu. Aku kena cucuk kancing gigi...huhu rasa sengal2 tangan lepas tu. Hb = 11.1, Bp = 110/70, usia kandungan 28 minggu 2 hari, tinggi rahim 27cm. Problem pada berat 65.5kg, turun 1 kilo dari bulan lepas. Siap misi suruh aku pegi timbang 2 kali...Aku pun tak tahu kenapa, tapi kebelakangan ini, memang selera makan aku kurang. Aku risau juga, rasa macam perut aku ni kecil dari biasa, maksud aku kecil berbanding waktu aku pregnant yang sebelum-sebelum ini. Harap-harap baby dalam perut aku ni sihat hendaknya.....Dia memang aktif terlebih. Aku rasa sama aktif macam Aqil dulu. Bergegar-gegar kadang tu perut aku. Sepertinya dia berlari kesana ke sini..hihi. Hopefully everything is fine.

Wednesday, February 24, 2010

Aku mungkir janji!!

Huhu..sungguh aku tak berkesempatan melaksanakan diari online ku ini. Kenapalah agaknya. memang agak bz di awal tu, Apa pun aku nak cuba tulis apa yang aku tertinggal. Walaupun tak ingat 100% sikit2 tu adalah.

4 Januari 2010

Kali pertama aku buat antenatal check-up untuk pregnancy kali ini. Buat di klinik kesihatan Parit Raja. Macam biasalah untuk buat buku merah kali pertama macam2 soalan dia tanya. Aku pun dah tak ingat sangat dah. Masa ini kandungan aku berusia 9 minggu 6 hari. Keputusan check-up hari itu, Berat = 61kg,Hb = 11.8, BP = 110/70. Lain2 semua ok, aku kurang selera makan sikit. Aku kena datang lagi untuk jumpa doktor 20 Jan.

20 Januari 2010

Temujanji kedua. Appointment bersama doktor dan juga dentist. Ada ker status gigi aku C. Huhu....tapi tak kena tampal atau apalah. Jumpa doktor pun takde apa sangat. Keputusan check-up hari itu, berat = 62kg, Hb = dia tak ambik, BP 110/70. 

22 Februari 2010

Ini appointment aku yang terakhir di klinik Parit Raja. Masa ni aku dah pun pindah Senggarang. Aku ingat kami pindah pada tarikh 14 Februari. So, masa perjumpaan kali ini, aku dan beritahu aku dah berpindah. Aku rasa inilah perjumpaan mengambil masa paling lama. Mana taknya, pukul 2 petang aku sampai, 530 petang baru selesai..huhu. Memang tak suka pegi klinik ni, lama sangat ambil masa. Orang pun ramai. Keputusan check-up hari itu, berat = 62kg, Hb = 13.3, BP 90/60. Huhu..kenapalah bp ni makin rendah...

Ok..kita smbg jap lagi. Pening kepala pulak...haha