Wednesday, July 7, 2010

Check-up 7 Julai

Aku baru balik dari check-up. Yee ha!! Hb aku naik akhirnya. Ujian hari ini menunjukkan hb aku 12.3. Alhamdulillah, dah atas 11. Syukur sesangat.Lain2...semua normal. Berat 69.5kg, tekanan darah : 110/70.

Dapat taklimat dari misi. Sekarang ada program teman kamar bersalin. Sebelum ni, hospital BP, memang membenarkan suami temankan isteri semasa di bilik bersalin, tapi lepas tu dah takde. Sekarang di adakan semula, tapi suami dan isteri perlu menghadirkan diri untuk taklimat teman kamar bersalin ni dan dapatkan sijil, serta surak akujanji. Huhu...punyalah susah. Padahal anak kedua dan ketiga dulu, suami aku memang dah temankan aku pun masa di labour room. Yelah, tapi itu bersalin di Jessop Wing, Sheffield. Ini di Batu Pahat, mana sama kan. Midiwfe tu siap suruh SRD gunting sendiri tali pusat Abid, SRD jer yang taknak, takut salah kata dia.

Tapi, dah syarat di sini begitu, terpaksalah ikut kan. Balik jer terus aku call no yang di beri misi untuk buat appointment bagi mengikuti taklimat tersebut...huhu tapinya no not in service lah pulak. Biar betul. Terpasksa aku telefon semula klinik, mintak no yang betul...kot aku salah salin. Sekali kena sound dengan misi...

Saya suruh tepon pukul berapa?? Kan saya cakap petang, pagi biasa orang sana bz. Nanti saya yg kena marah balik ni....

Ha! begitulah ayatnya..haha. Aku pun cakaplah, saja nak try no tu betul tak..haha. Sekali dapatlah no alternatif lain. Siap dia ingatkat sekali lagi, telefon selepas pukul 2. So, hari ni pukul 2 petang keatas nak tepon buat temujanji.....Aku memang nak SRD berada di sisi aku sentiasa seperti yang sebelum2 ni. Tak mahu seperti anak pertama dulu....

Monday, July 5, 2010

Rentetan check-up 20 June

Sesungguhnya malas betul nak update blog ini..huhu. Ini cerita check-up 2 minggu lepas. Lamanya baru aku nak tulis di sini. Hb masih lagi rendah. Naik 0.2 saja dari 10.3. Aku perlu lebih usaha agak hb naik. Misi cadangkan cara paling mudah. Makan ikan bilis banyak2. Makan kena dengan kepala dan taik2 dia sekali..huhu. 

Minggu pertama lepas tu, adalah aku ikut. Tapi lepas tu tidak..huhu. Tapi aku banyakkan makan kerang dan syur hijau. Ubat iodin yg warna coklat tu pun aku makan 4 biji sehari. Ikut pesanan misi juga. Harap2 check-up 7hb nanti hb aku melepasi tahap 11. Kalau tidak misi kata, darah aku akan di ambil banyak untuk di uji..huhu. Tu yang tak mahu tu. 

Aku semakin kerap letih. Kaki pun dah mula bengkak. Tapi aku lihat bengkak sebelah jer..hehe. Cerita lain berkaitan pregnancy kali ni ada di sini.

Hati dan perasaan semakin berdebar. Persiapan rasanya dah siap sepenuhnya. Tapi aku belum kemaskan beg yang perlu di bawa ke hospital. Biasa memang aku siapkan awal. Taku terkocoh-kocoh nanti. Kadang2 rasa risau juga. Baby macam dah kurang aktif. Tapi aku kira masih lebih 10 pergerakan sehari yang kuat. Cuma dia tak berapa aktif seperti sebelumya. Perut dah semakin kecik agaknya. Berat aku pun tak naik banyak kali ni. Dari mula tahu pregnant sampai sekarang, cuma 8.5kg jer naik...huhu. Pinggang dah selalu sakit2. 33 hari sebelum tarikh due date yang doktor beri. Kalau ikut tarikh scan terkahir, kurang 2 hari. Semoga semuanya di permudahkan...Aminn.